Colorblast BV

Gewoon GOED Geregeld !!

Colorblast BV kan u de hieronder genoemde straaltechnieken aanbieden

(zand) Stralen:

Bij injectie (lagere capaciteit) of drukstralen (hoge capaciteit) wordt het straalmiddel aangevoerd naar een straalpistool waarbij er straalmiddel door perslucht op het werkstuk wordt gespoten. Met deze techniek kan men dus gerichter en lokaal stralen Het straalmiddel wordt volledig gerecycled, het te klein geworden straalmiddel wordt gescheiden van het nog te gebruiken middel en het stof dat ontstaat wordt afgezogen en gefilterd.

soda blasting:
Soda blasting of sodastralen is een eco vriendelijke stripping technologie. Het is stralen maar met een zachte toets.
Hoe soda blasting werkt.
Het proces omvat stralen met een speciaal straalmiddel sodiumbicarbonaat ook wel soda genaamd. Door zijn niet-toxische en chemische eigenschappen is dit proces toepasbaar en geschikt in bijna alle sectoren. Met behulp van perslucht versnellen de kristallen met bijna 600 mijl per uur. In tegenstelling tot een ander straalmiddel verwijderen de sodiumcarbonaat deeltjes bijna alle verontreinigingen zonder het oppervlak te beschadigen. Bij het in contact komen met het oppervlak ontploffen de deeltjes (crush) waardoor een niet schurende werking ontstaat. Normaal gesproken- bij gebruik van een ander straalmiddel- wordt het oppervlak beschadigd. Met soda kunnen oppervlakten zoals: aluminium, roestvrij staal, baksteen, steen, glas, glasvezel, kunststof, lagers, afdichtingen, hydraulische cilinders en meer worden gereinigd en/of veilig gestript zonder beschadiging.  Soda stralen breekt ook koolwaterstoffen af door middel van verzeping. Hierdoor is het ook aanbevolen voor het reinigen van vette oppervlakten (levensmiddelen  of motoronderdelen).
Nadien afspoelen met water. 

Natstralen :

De afbeeldingen laten zien wat het verschil is tussen droog (korund, glasparel) en natstralen. De aggresiviteit van droog korund en glasparels kunt u  zien in de eerste twee afbeeldingen. Het kantige korund heeft de grootste inslag op het oppervlak, zichtbaar in de 1e afbeelding. De ronde glasparels geven al een fijner straalbeeld, doch de gebroken glasparels verruwen ook hier het oppervlak. 

De derde afbeeldinging ziet u de mildere, maar net zo effectieve, natstraal methode. De inslag van het straalmiddel wordt verminderd door de dempende werking van het water; de hoek van het straalmiddel is anders waardoor een overlappend effect over het oppervlak gevormd wordt. Dit geeft een gelijkmatige, satijnachtige afwerking.

Het belangrijkste aan natstralen is de satijngladde afwerking, wat door het stralende gedrag van het stromende water komt. Hierdoor wordt het medium niet in het component geimpregneerd, noch is er stofvorming door de verbreking van het straalmiddel, wat bij droogstralen wel gebeurd door de grote kracht die bij de impact vrijkomt.Droogijsstralen 

Droogijsstralen, stralen met koud, vast CO2 (droogijs), is een droge reinigingstechniek die gebruikt wordt in tal van industrieën, bijvoorbeeld voor reiniging van: matrijzen, elektrische onderdelen, machines.

Het principe van droogijsstralen is gebaseerd op het gebruik van droogijskorrels die door middel van een droogijsstraalmachine met grote kracht tegen het te reinigen oppervlak worden gespoten. Via de persluchtstroom worden de droogijsdeeltjes versneld in de straalslang en vervolgens door het pistool met de straalpijp (nozzle) op het oppervlak geschoten. De reinigende werking is gebaseerd op 3 effecten:

Inslageffect. De persluchtstroom die het droogijs versnelt en het ontwerp van de straalpijp zorgen voor een grote kinetische energieoverdracht.

Thermoshock. Door het temperatuursverschil tussen het te behandelen oppervlak en het droogijs ontstaat een grote temperatuurgradiënt. Deze temperatuurgradiënt veroorzaakt microscopische scheurtjes in de te verwijderen laag, waardoor deze makkelijker loskomt.

Micro-explosie. Op het moment dat een droogijsdeeltje het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht waardoor het vuil verwijderd wordt.

Droogijs of CO2 in vaste vorm wordt verkregen door de expansie van vloeibaar koolstofdioxide bij atmosferische druk. De CO2 -sneeuw die daardoor ontstaat, wordt samengedrukt waardoor blokken of pellets ontstaan. De droogijspellets of blokken worden verpakt en vervoerd in speciaal geïsoleerde droogijscontainers zodat de kwaliteit langdurig behouden blijft en de sublimatieverliezen tot een minimum beperkt blijven

 

(zand) Straalmiddelen

Straalmiddelen zijn er in vele soorten en maten en worden onderverdeeld in metallisch en niet metallisch straalmiddel.

Metallische straalmiddelen

Gietijzergrit 

Een scherp kantig snelstralend straalmiddel dat wordt gebruikt in straalcabines voor het verwijderen van zware roest, oude verflagen of voorbehandeling voor metalliseren.

Steelshot / grit 

Een rond of kantig staalstraalmiddel dat wordt gebruikt in werpstraalmachines voor het stralen van staalplaten en staalprofielen, het ontbramen en reinigen van gietstukken, het reinigen en verstevigen (shotpeenen) van veren, bouten, moeren, koppelingen etc. Het steelgrit wordt veelal gebruikt voor het verwijderen van walshuid en oppervlakte behandeling van allerlei metalen als voorbehandeling op schilder- en spuitwerken. Soms wordt er een bedrijfsmix samengesteld van rond en kantig (shot en grit) afhankelijk van het gewenste straalresultaat.

Chroomnikkel

Dit straalmiddel heeft meestal een ronde korrel en behouden hun vorm ook na langdurig gebruik, en zijn bijzonder geschikt voor het reinigen van roestvast staal, het reinigen van allerlei automobielonderdelen, matrijzen etc.

Niet-metallische straalmiddelen

Glasparel

In de meeste gevallen heeft glasparel een ronde volle glazen korrel en wordt gebruikt voor legio doeleinden zoals reinigen, ontbramen, voorbehandelen, oppervlaktefinish en satineren van allerlei materialen zonder beschadiging van het oppervlak, kanten of groeven. Omdat glas als het in contact komt met andere materialen geen chemische reactie veroorzaakt ontstaat er absoluut geen roestvorming op het behandelde oppervlak. Glasparels zijn volkomen ijzervrij.

Kunststof straalmiddel

Een kantige korrel welke uitermate geschikt is voor het ontlakken (strippen) zonder aantasting van kwetsbare materialen en wordt veelal gebruikt in de luchtvaart- en automobielindustrie voor het stralen van dunwandige aluminium producten.

Keramisch straalmiddel

Een alternatief product voor glasparels met een hogere hardheid en schokbestendigheid en een langere levensduur. U heeft hierdoor minder stofvorming en minder afval. Keramiek geeft een fijne ruwheid van het gestraalde oppervlak en heeft een minimale materiaalafname en lage slijtage aan uw straalapparatuur.

`

   

 

Aluminium oxide (korund), normaal korund

Een kantig, taai agressief straalmiddel en wordt gebruikt voor o.a. ontroesten, matteren, opruwen en reinigen van allerlei oppervlaktes.  

Edel korund

De zuiverste soort ijzervrije electrokorund en wordt voornamelijk gebruikt bij straalwerkzaamheden waarbij zeer hoge eisen worden gesteld aan de zuiverheid van het straalmiddel zoals in de elektronica, turbine- en luchtvaartindustrie